پلت ساز

کاندیشنر خوراک دام و انواع آن

تنظیم و تعبیه کاندیشنر خوراک دام یکی از فاکتورهای اولیه و مهم در تولید پلت با کیفیت بشمار میرود. درطی فرآیند کاندیشنر، تغییر ساختار نشاسته در اثر برخورد رطوبت و حرارت به آن سبب می شود که آنزیم های گوارشی عملکرد بهتری در تجزیه آن داشته باشند. این امر در نهایت منجر به افزایش قابلیت هضم و جذب این ماده در بدن حیوان و به دنبال آن افزایش ضریب تبدیل می شود. بدین منظور امروزه در خط تولید خوراک فرآوری شده به روش پرس پلت به طور معمول 1تا 3 کاندیشنر در بالای پلت زن نصب می شود. در ادامه به توضیح مختصری درباره این دستگاه و عملکرد آن می پردازیم:

تعریف کاندیشنر

به پخته شدن مواد اولیه بوسیله فشار بخار و نفوذ حرارت و رطوبت به داخل هر ذره و بدست آمدن مخلوطی همگن توسط دستگاه کاندیشنر، عمل کاندیشینگ می گویند. دستگاه کاندیشنر خوراک دام بصورت استوانه ای فلزی و قرار گیری محور چرخشی درون آن که امکان نصب تعدادی پدال روی آن وجود دارد، طراحی و تولید شده است. نحوه قرار گیری پدال ها در دستگاه به گونه ای می باشد که سبب انتقال چرخشی مواد از یک سمت به سمت دیگر می شود. در عین حال با وارد شدن بخار از دریچه های تعبیه شده روی استوانه، رطوبت و دما بالا می رود. پس از این مراحل آماده سازی، خوراک برای تولید محصول مورد نظر وارد دستگاه پلت می شود. برای درک بیشتر دستگاه به ذکر اجزای اصلی آن می پردازیم:

_ الکتروموتور

_ شیرکنترل یا دریچه ورود بخار

_ پدال ها

_ استوانه ای از جنس فولاد ضد رنگ مانند استیل

عوامل موثر در کاندیشنر

اختلاط، رطوبت و حرارت که توسط بخار فراهم میشوند به عنوان عوامل اصلی در کاندیشینگ می باشند. در ادامه بطور مختصر به توضیح هر یک می پردازیم:

اختلاط: در کاندیشنر خوراک دام 2 عامل سرعت شافت یا محور اصلی و زاویه پدال های تعبیه شده روی آن به عنوان عوامل تاثیرگذار در سرعت و اختلاط مواد در دستگاه بشمار می روند.

حرارت: این عامل سبب ازبین رفتن میکروارگانیسم ها یا عوامل بیماری زا، ژلاتینه شدن بخشی از نشاسته و افزایش خشکی پلت می شود.

رطوبت: رطوبت موجود در کاندیشنر پلت ساز با افزایش لغزندگی سبب کاهش سایش مواد، آسان شدن عبور مواد از منافذ دای و جلوگیری از چروکیدگی می شود. باید توجه داشت که مایعات در دستگاه کاندیشنر باید با سرعت مناسب به سمت هم هدایت شوند بگونه ای که باهم برخورد نکنند. رطوبت و حرارت به تنهایی کافی نیستند چراکه افزایش حرارت بیشتر سبب افزایش دمای خوراک می شود و در نهایت این امر رطوبت و بخار کاهش خواهد یافت.

انواع کاندیشنر

در دستگاه کاندیشنر خوراک دام 3 معیار زمان، دما و رطوبت قابل تغییر می باشد که بر اساس آن نحوه عملکرد و نوع کاندیشنر متفاوت می باشد. اکنون به بررسی ویژگی های بارزترین انواع آن می پردازیم:

_ conventional tabulator: صرف مدت زمان کوتاه برای انجام فرآیند کاندیشنر، سبب برتری این دستگاه شده است.

_ SIRT: در این دستگاه درجه حرارت 50 تا 85 درجه سانتی گراد می باشد و به زمانی بیش از 10 دقیقه نیاز دارد.

_ اکسپندر و کامپکتور: این دو دستگاه تقریبا عملکردی شبیه بهم دارند. در این دو دستگاه به مواد اجازه خروج براحتی داده نمی شود و در این بین مواد تحت فشار پف یا اصطلاحا اکسپند می شوند. از دیگر ویژگی های آنها درجه حرارت برای مدت کوتاهی بیش از 120 درجه سانتی گراد می رسد که این امر سبب ژلاتینه شدن نشاسته و بهبود بافت قبل از پلت می شود.

_ BOA compactor: دو عمل فشرده سازی و تیمار حرارتی در این نوع کاندیشنر خوراک دام همراه هم انجام می شود در دو بخش محفظه فشرده سازی و محفظه کاندیشن طراحی شده است. در صورت افزودن بیش از 10 درصد مایعات به خوراک لازم است پیش کاندیشنر یا ننننن به دستگاه اضافه شود که با وجود اصطحکاک کم خود سبب فشرده و مخلوط شدن خوراک شود. بعد از اینکه مواد در دستگاه کاندیشنر خوراک دام وارد بخش فشرده سازی می شود، سه غلطک خوراک را به داخل یک شکاف v شکل بین دو حلقه فشار می دهند. فاصله بین دو حلقه که میزان فشردگی را کنترل میکند بوسیله سیلندرهای هیدرولیک قابل تنظیم می باشد.

بخار و فواید حضور آن

زمانی روند تولیدی پلت بدرستی طی می شود که جیره های بر پایه غلات و نشاسته زیادی از بخار بالا و نزدیک به بخار خشک برخوردار باشند. از فاکتورهای مهم کاندیشنر دستگاه پلت، تولید بخار می باشد که مسبب انتقال هم زمان رطوبت و حرارت می شود. از فواید افزودن بخار می توان به موارد زیر اشاره کرد:

_ افزایش عمر دای: افزودن بخار سبب کاهش درجه حرارت حاصل از سایش دای در دستگاه پلت و افزایش عمر دای را به دنبال دارد.

_ افزایش میزان تولید: همان طور که بالاتر گفته شد، رطوبت حاصل از بخار سبب لغزنندگی و افزایش عبور مواد از دای می شود که در نهایت منجر به افزایش نرخ تولید خواهد شد.

_ بهبود کیفیت پلت: پلت با کیفیت پلتی می باشد که در پایان کار نرم و پلاستیسیته باقی بماند، این دو ویژگی با افزودن بخار به خوراک فراهم خواهد شد.

_ کاهش نیرو

جمع بندی

دستگاه کاندیشنر خوراک دام اصلی ترین عامل در از بین بردن آلودگی های خوراک فرآوری شده به انواع باکتری ها بویژه سالمونلا می باشد. نبود دما و رطوبت کافی و حتی در مواردی تنظیم نادرست آنها علاوه بر پخت ناقص خوراک سبب ایجاد شرایطی برای رشد انواع باکتری ها و کپک ها می شود. با داشتن این دستگاه علاوه با جلوگیری از انتقال آلودگی و افزایش هضم آسان به طور غیر مستقیم شاهد افزایش سوددهی خوذ خواهید بود.

آیا مطلب مفیدی بود؟
امتیاز شما به این مطلب
[تعداد: 0   میانگین: 0/5]

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.