آسان پلت | تولید کننده انواع دستگاه پلت ساز
0 محصولات نمایش سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

درباره دستگاه پلت تخت چه میدانید؟

دستگاه پلت تخت

امروزه دستگاه پلت تخت در کارخانجات، مرغداری و دامداری ها به منظور دستیابی به خوراک با کیفیت و فرموله شده بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. خوراک پلت شده علاوه بر تامین احتیاجات حیوانات و طیور از بسیاری هزینه های اضافی جلوگیری می کند. یکی از مزایا مهم خوراک فرآوری شده ژلاتینه شدن نشاسته در طی فرآیند می باشد که این امر باعث افزایش هضم و جذب در بدن حیوان و به دنبال آن افزایش وزن آنها می شود. اکنون به ذکر نکاتی در این عرصه می پردازیم:

فرآیند پلت کردن

خط تولید خوراک پلت شده از مراحل مختلفی تشکیل شده است که دستگاه پلت تخت از اساسی ترین تجهیزات آن می باشد. مواد اولیه خام پس از آسیاب شدن توسط دستگاه آسیاب وارد دستگاه میکسر می شوند. دستگاه میکسر بر حسب نوع مکانیسم خود مواد پودر شده را با هم مخلوط کرده و آنها را آماده پلت شدن میکند. سپس آنها را وارد کاندیشینر می کنند. پس از اینکه مواد در دما و بخار مناسب در کاندیشینر فراوری شدند به دستگاه پلت منتقل شده و در پایان از داخل دستگاه پلت تخت با فشار خارج می شوند. در نهایت توسط سیستم های خنک کننده، خشک می شوند. این فرآیند هم مانند دیگر فرآیندها مزایا و معایبی دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.

مزایا

_ کاهش گرد و غبارخوراک و اتلاف در پخش ذرات ریز در حین حمل و نقل

_ ژلاتینه شدن نشاسته ک سبب هضم و جذب آسان تر در حیوان می شود

_ کاهش عوامل بیماری زا و میکروارگانیسم ها

_ نیاز به فضای ذخیره سازی کم

_ افزایش سرعت رشد 15 درصدی حیوان

_ ماندگاری بیشتر پلت به نسبت جیره آردی

 معایب

_ روش غلط پلت کردن ناشی از توجه نکردن به نکات که منجر به فاسد شدن خوراک می شود.

_ جیره های حاوی چربی و نیز فیبر بالا به سختی پلت می شوند.

_ افزایش هزینه

انواع پلت

مواد هنگام خروج از دستگاه پلت تخت تحت فشار از حفره های دای عبور می کنند و بسته به اندازه شعاع، شکل و نوع دای به شکل های متفاوتی در می آیند. درادامه به دو شکل رایج تر پلت ها در بازارهای ایرانی می پردازیم:

حبه ای: با توجه به نوع هضم طیور پلت حبه ای برای جیره مورد استفاده در مرغداری ها بکار می رود.

مکعبی: قطعات این نوع پلت جدید حدود 2.5 سانتی متر و حجم پلت های آن حدود 11.4 سانتی متر مکعب می باشد. پلت ساخته شده از یونجه خشک که توسط دستگاه پلت تخت تهیه می شود، جز بهترین پلت های مکعبی می باشند. در تهیه این پلت به منظور عبور بهتر مواد از دستگاه بجای آسیاب کردن از اسپری آب استفاده می شود.

عوامل موثر بر کیفیت خوراک فرآوری شده

فاکتورهای زیادی در کیفیت پلت نقش دارند که توجه به آنها می تواند سبب رشد چشمگیر تولید و عرضه شود. اجزای خوراکی، دمای کاندیشینگ، خنک کردن و مدت زمان نگهداری در کولر دستگاه و خصوصیات دای همگی در افزایش کیفیت پلت موثر می باشند.

اجزای خوراک

اجزای خوراک یکی از بارزترین عوامل موثر در کیفیت پلت محسوب می شود. وجود موادی از قبیل نشاسته و پروتئین در جیره مواد غذایی با عث اتصال و چسبندگی بین اجزای خوراک می شوند. بهره گیری از پرس پلت کوچک سبب کاهش اندازه ذرات و اتصال بیشتر بین آنها می شود. همین طور گندم و جو نیز با ایجاد پیوند فیزیکی و شیمیایی همین ویژگی را دارند. شایان به ذکر است مقادیر زیاد ذرت و کنجاله سویا در جیره مواد غذایی نتیجه عکس خواهد داد و سبب کاهش اتصال خواهد شد. با توجه توجه داشت که برای پلت خوراک هایی با غلات درشت اهمیت به عواملی همچون کاندیشینگ، اندازه ذرات و عملکرد دای در دستگاه پلت تخت بسیار حائز اهمیت می باشد.

خصوصیت دای

متاسفانه بسیاری از کارخانه جات به منظور رسیدن به حجم تولیدی زیاد در زمان کم از دای باریک استفاده می کنند. این امر سبب کاهش مدت زمان کاندیشینگ و تماس مواد با دای و در نهایت کاهش کیفیت پلت می شود. توجه به کیفیت و نوع دای تاثیر مستقیمی در راندمان پلت تولید شده دارد. از این رو هرچه کیفیت دای بکار برده شده بالاتر باشد، قیمت دای دستگاه پلت نیز افزایش خواهد یافت. بکارگیری دای ضخیم و افزایش فاصله دای با غلطک، سبب افزایش فشار وارد شده به خوراک و افزایش کیفیت آن می شوند.

دمای کاندیشینگ

هر چه مواد در حین عبور از دستگاه کاندیشنر در معرض بخار تحت دما و فشار بیشتری قرار بگیرند، عمل ژلاتیناسیون نشاسته و تخریب پرو تئین بیشتر انجام خواهد شد. این امر سبب می شود که چسبیدن ذرات به هم و به دنبال آن کیفیت خوراک فرآوری شده افزایش یابد.

خنک کردن

مواد در خط تولید پس از خروج از دستگاه پلت تخت به منظور کاهش رطوبت اضافی وارد سیستم کولر می شود. با از بین بردن رطوبت اضافی مواد از مشکلاتی مانند رشد باکتری ها، کپک زدن و ترک خوردن پلت ها جلوگیری می شود. حذف این عوامل مشکل ساز به واسطه کولر یا خنک کننده ها باعث بهبودی کیفیت خوراک فرآوری شده می شود.

جمع بندی

با توجه به نکات گفته شده در این مقاله درباره دستگاه پلت تخت و فواید آن، ضرورت استفاده این دستگاه روشن می گردد. با توجه به آزمایش های انجام شده درباره خوراک و تاثیر آن و همچین  پیشرفت تکنولوژی در عرصه دامپروری و مرغداری خوراک پلت شده به عنوان بهترین نوع خوراک معرفی شده است.

 

آیا مطلب مفیدی بود؟
امتیاز شما به این مطلب
0
دیدگاه‌های نوشته

تماس تلفنی